Pôrod
 

Najnovší článok - o prenášaní a vyvolávaní pôrodu

Téma prenášania je veľmi dôležitá a venuje sa jej málo pozornosti.

Precízne a podrobne sa jej ale venuje Henci Goer v publikácii Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu. Voľne vám "prerozprávam" kľúčové myšlienky.

Kto vlastne stanovil že tehotenstvo má trvať 40 týždňov, čo sa považuje za dĺžku normálneho tehotenstva? Bol to istý nemecký pôrodník, ktorý v 19. storočí jednoducho vyhlásil, že tehotenstvo má trvať 10 lunárnych mesiacov po 4 týždne.

A to stačilo? Vedci v roku 1990 zistili, že tehotenstvo zdravej tehotnej prvorodičky prekračuje tento termín v priemere o 8 dní a u viacrodičiek o tri dni.

A čo iné vyšetrenia?

Ani ultrazvukové vyšetrenia nie sú v tomto ohľade presné a spoľahlivé.

Navyše, u zdravých tehotných žien môžu čo sa týka zdravotného stavu plodu byť falošne pozitívne výsledky na ohrozenie plodu, či jeho veľkosť.

Kniha ďalej uvádza zisťovacie metódy kvality plodu a prirodzené metódy vyvolávania pôrodu, odporúčam si to prečítať.

Na Slovensku je vedomie, že normálna dĺžka tehotenstva je 40 týždňov plus, alebo mínus dva týždne. To znamená, že za prekročenie termínu by sa malo považovať obdobie po ukončenom 42 týždni. Skúsenosti mnohých žien poukazujú na nerešpektovanie ich času a tlaky už v 40. t.t. Spomeniem niekoľko žien, s ktorými som bola počas ich "prenášania" v kontakte.

Asi prvá žena, ktorá sa na mňa v zúfalstve obrátila bola Deniska žijúca vo Francúzsku. Napísala mi, že jej chcú vyvolávať pôrod, lebo dovŕšila 40ty týždeň a pôrod nenastal. Poradila som jej, aby šla do inej pôrodnice, ale aj v nej na ňu tlačili a nedávali jej veľa času. Partner sa s ňou rozhádal, že vymýšľa, bola na to sama. Vtedy som poprosila kamarátky na facebooku, či by jej aj oni mohli vyjadriť svoju podporu. Nakoniec, keď jej muž videl, koľko žien jej drží palce, aj on ju podržal, v noci sa pomilovali a pôrod sa rozbehol prirodzene.

Ďalšia žienka, ktorej chceli vyvolať pôrod pre podozrenie na veľké dieťa a prekročenie 40. týždňa mi napísala, že ide na sekciu. Nedalo mi to. Sama, s veľkým bruškom som telefonovala známej neonatologičke a konzultovala s ňou príčinu plánovaného cisárskeho rezu. Vyjadrila sa, že ultrazvukové meranie vôbec nemusí byť presné a preto by to nemal byť dôvod na CS. Aj ďalšia známa pôrodníčka sa vyjadrila, že by dala Zuzke možnosť rodiť prirodzene a až keby bolo potrebné, pristúpilo by sa k CS. Zuzka podpísala v nemocnici reverz a šla domov, dohodla si inú pôrodnicu a zatiaľ doma skúšala vyvolať pôrod s yogi čajom. Kontrakcie nastúpili tak rýchlo, že takmer nestihla dôjsť do tej nemocnice, odkiaľ pôvodne odišla na reverz. Pôrod bol rýchly, prirodzený a dieťatko nemalo predpokladaných 5 kg.

Ďalšia kamarátka bola v 43 týždni, už na ňu tlačili s vyvolávaním. Doma si dala homeopatikum na vyvolanie pôrodu a v ten deň sa jej spustil pôrod. Dieťatko malo klasickú priemernú váhu, donosené v termíne, pôrod doma s pôrodnou asistentkou bez komplikácií. A takto by som mohla pokračovať s kamarátkami, ktoré boli v 42 , 43 a porodili prirodzene - doma - v pôrodnici by im to asi neprešlo tak "dlho" čakať.

Pýtala som sa na vaše zážitky sociálnej sieti a napísali ste mi:

Katka: "Ahoj, píšem k tým pôrodom ohľadom prenášania.
2012 na Kramároch ma 3 dni po termíne ukecal doktor na cisársky. Žiadny dôvod ani problém nebol. Bol to úplne zbytočný cs.
2017 pôrod doma, 7 dní po termíne."

Tami: "ahoj Saška, mne pri prvom synovi, uz ma 18 rokov btw sa stalo ja este 21 rocna prvorodicka mala som urceny termin na 19.8. vtedy sa aj narodil a prisla som akoze na kontrolu a oni ze to musi byt v ten den. Ziadne priznaky som nemala ale trapili ma od 8.00 a Dany sa narodil o 17.00. vyvolavacky, stres no hroza. ale nastastie bol zdravy ale mna tam nenormalne vystresovali. V Trencine. Pa "

Ľubka: "Ahoj Saska. Cize k tomu prenasaniu.
Mala som termin 9.4.
17.4. som bola na monitor a nic vobec ani som sa neotvarala ani sa nic nedialo. Citila som sa uzasne, pohyby boli proste vsetko ok. No Dr. vyhlasila ze ak do pondelka rana neporodim, tak mi vyvolaju porod.
18.4. som spanikarila a vecer vypila "ricinovy koktejl" o 3h mi zacali kontrakcie ale kedze Misko ani moje telo nebolo na porod pripravene, tak ani po 8h intenzivnych (neutichajucich) prisernych kontrakcii spojenych so zvracanim som sa neotvarala, tak som skoncila na akutnej sekcii
Maly sa narodil 19.4. teda na 10 den "po" termine
Ked som s nim bola na kranio u Simony, povedala jasne, ze este nebol pripraveny na svet
Zaver? Ak by to nechali na prirodu, maly by sa vypytal na svet sam a nemuselo by to skoncit takto."

K.: "Ahoj,ja som v prvom teh.prenasala 9 dni a uz od 5.dna po termine na mna robili natlak na cis.rez,len koli velkemu dietatku,inak som nemala ziadne problemy.Tvrdili,ze uz moze mat nedostatok zivin a ze nechcu riskovat komplikacie pri porode koli velkosti.Nakoniec som pristupila na sekciu. Druhe dieta som si porodila doma sama 13 dni po termine,zdrave a tiez 4 kg ,a ja som bola bez zraneni."

Lenka: "Ahoj Saska,reagujem na tvoju ziadost o skusenost s vyvolanim porodu.Pri Dominikovi mal moj gyn podozrenie na zakalenu plid vodu,rodila som na Morave kde mi porodnik (uz nie moj gyn) povedal ze plod voda sa mu zda cista max zavlockovana ale nakolko bolo v papieroch odporucanie na sekciu tak pockal do terminu a ked sa maly nepytal na svet sam dostala som rano cipok vyvolavaci,zabral do 20min,nasledne mi praskli vak blan a nastali velmi silne kontrakcie (uz to viem porovnat s prirodzenym prasknutim vaku blan aj s inou-miernejsie prichadzajucou bolestou pri 2.porode).Dominik sa narodil s hematomom na hlavicke ktory sa mu sice do par hodin vtrebal ale nemusel ho mat vobec keby nebolo vyvolavacky.Celkovo to bolo velmi bolestive pre mna silnr tlaky navaly bolesti tupej na panvu....pocity na tlacenie ale nemoct tlacit pretoze som nebola dostatocne otvorena.Vdaka dule Miske a manzelovi som to ustala bez dalsich zasahov a hodnotim porod za pozitivny zazitok ale velmi bolestivy."

Čo dodať? Dva týždne pred pôrodom dieťa vylúči hormóny, ktoré pripravia telo matky na blížiaci sa pôrod. Ak sa nerešpektuje ich vzájomné symbiotické vyvíjanie a zdravotníctvo zbytočne naruší prirodzený sled dejov, je to škoda. Tak, ako sa správame k nenarodenému dieťaťu, kým je v maternici, bude sa po narodení ono správať k svetu. Je to vzájomne prepojené a výskumom dokázané. Veľa trpezlivosti, dôvery a sily vám prajem!

Predpôrodná príprava

Strava

  • Soľ sťahuje a robí pôrod tažším, preto minimálne niekoľko týždňov pred pôrodom je vhodné obmedziť príjem soli v potravinách.

  • Ľan siaty vytvorí na pôrodných cestách klzký filter a dieťatku sa bude pri rodení dobre kĺzať. Odporúča sa začať od 34. týždňa 1 lyžicu denne. Najlepšie je ho zaliať na noc vodou a ráno z neho bude žaburinová konzistencia vhodná na priame vypitie, alebo ako prísada do jedál. Podľa niektorých zdrojov je najlepšie ľan povariť do zmäknutia.

  • Čaj z malinového listu uvoľňuje panvové svalstvo a robí pôrod ľahším, recept na čaj konkrétne k pôrodu nájdete tu https://www.kasulec.unas.cz/caje.htm

Pohyb

  • Ideálne sú  gravidjoga, plávanie a brušné tance, ale aj každodenné krúženie panvou pomôže dieťatku dorotovať tak ako potrebuje.

Masáž hrádze

  • My sme pre istotu začali dva mesiace pred pôrodom a pri pôrode sa mi hrádza naozaj absolútne neporanila. Postup nájdete tu https://www.pronatal.sk/masaz.htm
    Musím však dodať, že zásluhu na tom má aj naša pôrodná asistentka, ktorá jemne pridŕžala rodidlá, čím ich chránila pred poranením. Článok o tomto postupe nájdete tu https://www.rodina.cz/clanek2957.htm

Bohatstvo prirodzeného pôrodu

Prirodzený pôrod je pôrod, ktorý sa rozbieha a prebieha samovoľne a prebieha bez vonkajších zásahov. Žena podľa svojich inštinktov sama určuje jeho priebeh.

"Prirodzený, aktívny pôrod volia ženy, ktoré si veria a ktoré strach z bolesti dokážu prekonať. Všeobecne mávajú aktívny prístup k starostlivosti o svoje vlastné zdravie a odmietajú rolu oddaných a odovzdaných pacientok. Mávajú výhrady k bežnému pôrodníctvu, ktoré s nimi i s ich partnermi zaobchádza dosť autoritársky a rutinne. Tieto ženy vychádzajú z presvedčenia, že priebeh nekomplikovaného pôrodu môžu do značnej miery ovplyvniť ony samy. Svoj pôrod vnímajú ako prepojenie náročnej fyzickej práce s hlbokým psychickým zážitkom, chcú si ho naplno vychutnať. Za svoj pôrod sa cítia zodpovedné." (Zuzana Štromerová, BSc., Přirozený porod, https://pdcap.cz/)


Výhody prirodzeného pôrodu pre dieťa

Pred 50 rokmi sa verilo, že novorodenec nič necíti a s deťmi sa narábalo ako s kusom neživej hmoty. Bez akéhokoľvek umŕtvenia sa na nich zaživa vykonávali operácie. Mnoho detí pri nich zomrelo v strašných mukách a tie, čo prežili, boli navždy poznačené. Dnes našťastie vieme, že novorodenec cíti. Stále si však mnoho zdravotníkov neuvedomuje, aké dôležité je privítať ho s maximálnou úctou. Pri prirodzenom pôrode dieťa čaká napríklad:

  1. Najväčšia extáza života

Počas pôrodu sa v tele matky aj dieťaťa vyplavujú najvyššie hladiny hormónov šťastia, aké je možné zažiť.

  1. Pôrod bez drog

"Pokrytectvo súčasnej spoločnosti je neuveriteľné. Keby tehotná žena verejne priznala, že fajčí alebo pije, bola by verejnosťou napomínaná, a keby priznala, že užíva heroín alebo iné drogy, hrozilo by jej väzenie a odobratie dieťaťa. Nikto sa však nepozastaví nad faktom, že sa pri pôrode používajú ďaleko silnejšie drogy a že práve ich užitie môže mať pre dieťa dlhodobé následky." (B. Beechová v Novej dobe porodní).

"Samotný pôrod a spôsob, ktorým prebieha, výrazne ovplyvňujú celý život človeka. Tlmenie pôrodných bolestí anestéziou zanecháva v psychike dieťaťa hlbokú a zreteľnú stopu. Štúdiu popôrodných následkov je venovaný rad prác slávnych psychológov a iných odborníkov, ktorí sa venujú rehabilitácii ľudí. Záznam, ktorý zostáva po pôrode s anestéziu znie nasledovne: jediný spôsob, ako prežiť problémy, je útek do narkotického stavu. Je možné, že dnešná epidémia narkománie je sčasti spojená s pôrodmi, pri ktorých sa používali narkotické preparáty." (Šeremetěvová Galina, Aby dítě bylo šťastné, 2007)

"V mnohých pôrodniciach sú dodnes používané liečivá obsahujúce morfium napriek tomu, že spôsobujú dýchacie problémy priamo pri pôrode a môžu byť príčinou neskoršej drogovej závislosti." (Ingeborg Stadelmann, Zdravé těhotenství, přirozený porod, 2004)

  1. Istota, že svet je bezpečné miesto a že je milované

"Již v roce 1951 John Bowlby ve své monografii s názvem Mateřská péče a duševní zdraví, vydané Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě soudil, že poškození, které jednou porodem vzniklo, je už "nenapravitelné". Opíral se přitom o svou vlastní studii čtyřiačtyřiceti mladistvých zlodějů, jejichž dosavadní životní historii důkladně prozkoumal a v níž při srovnání s kontrolní skupinou neproblematických mladých mužů zjistil významně častěji právě chybění, výpadek či nedostatek mateřské péče v časném dětství. Objevil mezi nimi velkou skupinu těch, které nazval "bezcitnými" psychopaty. Tito lidé jsou nápadní povrchností svých sociálních vztahů a nezodpovědností svého jednání. Jinými slovy, v krádežích hledají jen jakési náhradní uspokojení své potřeby lásky, kterou jinak nejsou sami schopni ani dávat, ani přijímat. Jsou nepřístupni nabízené pomoci, neschopni učit se ze zkušenosti, žijí jen okamžikem, nedovedou plánovat, nemají životní perspektivu.

Dnes víme nanejvýš jistě, že jsou to třeba právě nechtěné děti, které se s podobnými vztahy a neschopnostmi potýkají celý život. Dnes víme, jak píše F. Koukolík, že "nemá-li plod a novorozenec při porodu optimální podmínky, tedy lásku a kvalitní stravu, nezíská díky v prvních vteřinách života získané vazbě na matku základní, fundamentální jistotu, že svět je bezpečné místo a že je milováno. Takové dítě je neustále jakoby v nebezpečí, staženo, cítí se nepřetržitě (někdy už v děloze) ohroženo. Nemůže vědět, že mu nebezpečí třeba nehrozí - vždyť bylo evolucí před dvě stě tisíci lety naprogramováno na přežití ve volné přírodě africké divočiny.

Je velkou a tragickou ironií, že právě v moderních porodnicích je jak násilí, tak bolest dětí běžná. Po většinu téměř celého 20. století lékaři neváhali vystavit dítě při porodu tvrdému prostředí, používat bolestivé způsoby vyšetření nebo bolestivé nástroje. Neváhali ani používat silné chemikálie ve formě léčiv nebo anestetik. Všechny tyto odlišnosti od toho, co se normálně děje při domácím porodu, dětem hluboce změnily zkušenost zrodu. Novorozeňata samozřejmě protestují, když je jim jehlami odebírána krev nebo injektován vitamín K, nelíbí se jim, když jsou hrubým způsobem manipulována a když si je předává tolik různých lidí. Jejich kůže je extrémně citlivá a tak protestují, když jsou čištěna a omývána. Tímto tzv. normálním porodem tak z nich děláme zlostné, bázlivé, úzkostné, smutné a zmatené tvory, a dělali jsme to tak po většinu minulého století, tvrdí David Chamberlain." (Vlastimil Marek, Nová doba porodní, 2002) Tento kalifornský psychológ je presvedčený, že akákoľvek forma násilia, s ktorou sa dieťa stretne v maternici alebo v čase pôrodu je hlbokou formou programovaní, ktoré v dospelosti napríklad zabránia nadviazaniu vzťahu. Tieto "programovania" môžu ovplyvniť telesné aj mentálne zdravie človeka na desiatky ďalších rokov.

  1. Záruka väzby s matkou

"Aj taký krátky čas ako hodina po pôrode spolu s dieťaťom môže mať trvalý vplyv na matku i dieťa. Množstvo štúdií ukázalo, že ženy, ktoré si vytvorili väzbu k svojmu dieťaťu, bývajú lepšie matky. Ich deti sú tiež takmer vždycky fyzicky zdravšie, emocionálnejšie stabilnejšie a intelektuálne bystrejšie než deti, ktoré odobrali matkám po pôrode.

Väzba medzi matkou a dieťaťom má podstatný význam. Všetko, čo žena robí a hovorí svojmu dieťaťu po narodení - všetko to zdanlivo bezúčelné cukrovanie, maznanie, hladkanie a dokonca pozeranie majú jediný význam: chrániť dieťa a starať sa o jeho blaho. Nepoznáme presne spôsob, ako tento systém funguje. Novšie údaje však naznačujú, že prinajmenšom v tomto období veľká časť toho, čo nazývame materinským správaním, je regulované biologicky." (Thomas Verny, John Kelly, Tajomný život dieťaťa pred narodením, 1980).

"Keď kryse po vrhu na Rutgersovej univerzite odobrali mláďatá, stratil sa jej materinský inštinkt a neobnovilo ho ani navrátenie mláďat. Tiež je známy prípad držiteľa Nobelovej ceny, Konráda Lorenza, ktorý poukázal na väzbu húsat. Tie sa "po vyliahnutí pritlačili k prvému veľkému telesu, s ktorým prišli do kontaktu, a dokonca uverili, že fúzatý muž či hus z lepenky je ich mama." (Michel Odent, Znovuzrozený porod, 1995).

  1. Pozitívne "naprogramovanie"

"Pre matku ako aj otca, znamená narodenie dieťaťa nezmazateľnú spomienku, naplnenie celoživotného sna, no pre samotné dieťa je to čosi oveľa významnejšie - je to udalosť, ktorá sa zapíše do jeho osobnosti. Spôsob, ako prichádza na svet - či už je to bolestné, alebo ľahké, hladké, alebo násilné z veľkej časti určuje, čo z neho vyrastie a ako bude nazerať na svet okolo seba...

Z klinických štúdií ďalej vieme, že spomienky dieťaťa na jeho prvotné puto, ktoré ho viaže s jeho matkou, ovplyvňuje aj neskôr, po rokoch, pocit jeho emocionálnej istoty.

Teraz by už malo byť jasné, že pôrod je jednou z najzávažnejších udalostí, ktorú prežívame... Prenatálne skúsenosti a zážitky z pôrodu utvárajú základy osobnosti človeka. To, čím sa staneme alebo chceme stať, naše vzťahy k sebe samým, k rodičom, priateľom, všetko je ovplyvnené tým, čo prežívame v týchto dvoch kritických obdobiach. Ak sme veselší, alebo smutnejší, zlostnejší, alebo deprimovanejší než iní ľudia, je to - aspoň sčasti - dôsledkom toho, ako sme prišli na svet." (Thomas Verny, John Kelly, Tajomný život dieťaťa pred narodením, 1980)

Výhody prirodzeného pôrodu pre matku

Tak, ako je tých pár hodín rodenia sa dôležitých pre dieťa, sú rovnako podstatné aj pre matku.

Prirodzeným pôrodom ženu čaká napríklad:

  1. Najväčšia extáza života

"Počas pôrodu sa v tele matky aj dieťaťa vyplavujú najvyššie hladiny hormónov šťastia, aké je možné zažiť." Extatický pôrod Matka príroda pomocou hormónov naplánovala pre všetky ženy. Nie je to niečo, čo by mohli zažiť len niektoré, každá žena počas celého pôrodného procesu uvoľňuje najvyššie hladiny pôrodných hormónov. Začíname rozumieť tomu, aký význam pri pôrode má práve táto zvýšená hladina hormónov. Mnoho zásahov, ktoré sa dnes bežne v pôrodníctve užívajú, znižuje uvoľňovanie týchto hormónov v tele rodičky a spôsobujú, že je pôrod menej extatický, menej príjemný a dokonca menej bezpečný pre ženu aj dieťa." (Dr. Sarah Buckley, MD, Orgasmic Birth, 2009)

  1. Zdravé sebavedomie

"Pôrod je križovatka. Môžete žene pomôcť prejsť veľmi fantastickou transformujúcou životnou cestou. Môže sa pretransformovať v úplne odlišnú ženu. Môže pochopiť, že keď: môžem prekonať všetky prekážky, bolesť, strach a keď som dosiahla svoj cieľ, môžem teraz zvládnuť už úplne všetko.

Ale rovnako tak, keď tú ženu nebudeme rešpektovať, keď jej nedáme dôstojnosť pri pôrode, mohli by sme ju uviesť v depresie a k myšlienke: môj pôrod je príkladom mojej podradnosti, neschopnosti, mojej nedostatočnosti." (Ricardo Herbert, MD, Orgasmic Birth, 2009)

  1. Jeden z najviac fyzicky, emocionálne, spirituálne transcedentných momentov v živote

"Musíme o pôrode povedať pravdu. Musíme ponúkať informácie, možnosť spontánneho pôrodu, prirodzeného pôrodu ako lákavú príležitosť nielen, aby sme urobili všetko, čo je správne pre dieťa, dbali na jeho zdravý začiatok, ale aby sme urobili aj krok k zážitku toho, čo nám život len tak neponúkne. Keby vám niekto povedal, že môžete prežiť jeden z najviac fyzicky, emocionálne, spirituálne transcedentných momentov v živote a dal vám k tomu mapu, odmietli by ste to?"

(Dr. Sarah Buckley, MD, Orgasmic Birth, 2009)

Výhody prirodzeného pôrodu pre spoločnosť

  1. Šanca pre ľudstvo znova sa narodiť

"Nový vek aj nové myslenie začína vždy pôrodom. V prianí rodiť prirodzene a stále častejšie aj doma, pozorujem túžbu ľudstva po bezpečí a pokoji. Napríklad deti môžu pomôcť mnohým rodičom zamyslieť sa a položiť si otázku, čo nám prinesie budúcnosť." (Ingeborg Stadelmann, Zdravé těhotenství, přirozený porod, 2004)

"Zmeňme spôsob, aký rodíme svoje deti a za tri generácie zmeníme svet." (Vlastimil Marek, Nová doba porodní, 2002)

Prirodzený pôrod by som prirovnala ku kooperácii s prírodou. Žena sa oddá sile prírodných síl s dôverou v ich správnosť. S pokorou prijíma dar tela prirodzene porodiť. Zažíva pri tom fyzickú bolesť a zároveň obrovskú rozkoš. Chápe, že spoluprácou a vzájomnou úctou môže život napredovať a prosperovať. To je budúcnosť ľudstva. Dieťa porodí vlastnými silami. Uvedomí si, aká je statočná a silná. Pôrod je najnamáhavejšia činnosť, akú žena v živote podstupuje. Keď zvládne porodiť dieťa sama, bez liekov, drog... vie, že všetko ostatné zvládne tiež. Takáto matka ochotne a s nadšením vychováva svoje dieťa, ktorému sa dostáva zdravého sebavedomia a lásky podporenej tou správne vytvorenou väzbou v prvých minútach neodlúčenia. Samozrejme, nie všetky dušičky majú takýto "dokonalý" osud. Každá sa tu prišla naučiť to svoje, preto je prirodzené, keď sa jedno dieťa narodí doma a druhé za lekárskej pomoci, jedna žena porodí komplikovane a iná šťastne. Všetko má svoj význam...


Bolesť a pôrod

Počas pôrodu, sexuálneho aktu a dojčenia je aktívna len primitívna mozgová štruktúra v a okolo hypotalamusu, ktorú obklopuje neokortex (nová vyvinutá mozgová štruktúra). Ak je tento racionálny mozog príliš aktívny, má tendenciu ovplyvňovať primitívny mozog. Aby sa žena mohla ponoriť do seba a umožniť samovoľný pôrod, musí zmeniť úroveň vedomia redukciou aktívnej mozgovej kôry. Inak povedané, počas pôrodu alebo ľubovoľného sexuálneho zážitku, má akákoľvek stimulácia neokortexu - napríklad logická diskusia, to, že je človek pozorovaný, ostré svetlá atď. tiež obmedzujúce dôsledky." (Vlastimil Marek, Nová doba porodní, 2002)

Jedným z obmedzujúcich dôsledkov stimulácie neokortexu je, že pôrod, ktorý by mohol prebiehať takmer bezbolestne žena pociťuje ako bolestivý. Mojou osobnou skúsenosťou môžem potvrdiť, že prvý môj prvý pôrod s milými, ale cudzími dvoma žienkami, v útulnom, ale cudzom domčeku pre mňa znamenalo nové podmienky, v ktorých bol mozog aktívnejší, než keby som sa nepohla z domu. Synčeka sme boli porodiť s pôrodnou asistentkou a ďalšou ženou 300 km od nášho bydliska. Už samotné opustenie domova, cesta autom...to všetko som síce skvelo zvládla spracovať natoľko aby ma to nerpzrušilo, ale keď sa nad tým spätne zamýšľam, celkovo to vyvrcholilo bolestivým pôrodom. Naproti tomu, pôrod dcérky, ktorý nevybočil z všedného dňa doma, bol bolestivý minimálne, spomínam si len jeden moment, inak to bolo úplne prirodzené a oslavné. Ale predsa len jedna bizardná výsada bolesti je nepopierateľná. Telo, aby vykompenzovalo pociťovanie bolesti, úmerne jje intenzite vyplavuje opiáty, ktoré spôsobujú, že je znesiteľná a žena je akoby v tranze, dokáže ju vnímať pozitívne. Pri synčekovi som mala pocit, že prasknem, rozletím sa na čiastočky, ale zároveň som mala úžasné spiritálne stavy zmeneného vedmia, hlboké vnorenie sa do seba, do vesmíru, veľmi magické a neuchopiteľné slovami. Nídherné obrazy, veľká extáza. Pri Nairinke som nepociťovala bolesť a tak ani telo neuvoľnovalo toľko opiátov, čím bol pôrod menej extatický, čudovala som sa, že rodím a pritom som úplne pri vedomí. Dva krát som mala stav, že som sa stretla s bolesťou, vtedy prišli obrazy a vyletela som do iného stavu, ale inak som taká bdelá snáď ešte nikdy nebola :))!

Riadenie polohy vo vypudzovacej fáze pôrodu

Mnoho pôrodníc žene umožňuje výhradne polohu ležmo alebo v polosede s nohami doširoka. Neochotu zmeniť túto rutinu vysvetľujú tým, že s inými polohami nemajú prax napriek tomu, že sa prezentujú ústretovo k pôrodu na pôrodnej stoličke, zaveseniu na lane... Táto poloha je výhodná jedine pre pôrodníka - dobre vidí a príjemne sa mu stojí. Žene táto poloha uberá sily a môže spôsobiť komplikácie. WHO túto polohu neodporúča už v knižke Dr. Miriam Stppardovej New pregnancy and birth book z roku 1985, z ktorej sa doteraz predalo cez milión výtlačkov. V slovenskej verzii tejto knihy Žena od A po Z uvádza: Pred desaťročím bola tradičná pôrodná poloha taká, že sme ležali na chrbte s nohami upevnenými v strmeňoch. Túto takzvanú litotomickú polohu nám lekári a pôrodné asistentky predpisovali preto, že im to uľahčovalo prácu. Nebrali sa príliš do úvahy rodičkine priania ani mocné prírodné sily, medzi nimi aj zemská príťažlivosť, ktorú táto neprirodzená poloha úplne popierala. Táto poloha má viaceré nevýhody: 1. pôrod je pomalší, dlhší a bolestivejší; 2. krvný tlak môže klesnúť, takže sa k plodu dostáva viacej kyslíka; 3. tkanivo hrádze sa nerozťahuje postupne, ako plod tlačí nadol, čo spôsobuje väčšiu potrebu nástrihu hrádze. Jednou z najbežnejších príčin prolapsu je prílišné natiahnutie panvového svalstva vrátane svalstva panvového dna počas pôrodu. Tento stav môže nastať, ak sa druhé štádium začne príliš rýchlo, skôr ako má svalstvo možnosť postupne sa natiahnuť; 4. pri pomalom pôrode je pravdepodobnejšie ohrozenie plodu, čím vzrastá potreba kliešťového pôrodu; 5. spontánny pôrod placenty je takmer vždy pomalý; 6. v tejto polohe je väčšia pravdepodobnosť, že si presílime dolnú časť chrbta, ako keď sme vzpriamené. Žena ponechaná sama na seba v spoločnosti iných žien v pôrodnej miestnosti takmer vždy zaujme vzpriamenú polohu a má na to veľmi dobré dôvody: 1. využíva sa pritom obrovská sila zemskej príťažlivosti, ktorá ťahá plod smerom nadol a pomáha mu dostať sa von z matkinho tela; 2. pri sťahu sa maternica stiahne vertikálne smerom nadol; 3. tlak plodu nadol umožňuje krčku maternice a hrádzi, aby sa rozťahovali postupne, čo znamená, že ich natrhnutie je zriedkavé, nastrihnutie hrádze nebýva takmer nikdy potrebné a v budúcnosti je menej pravdepodobný prolaps; 4. pôrodný kanál má možnosť rozťahovať sa pomaly, preto je potreba kliešťového pôrodu veľmi zriedkavá; 5. vzpriamená poloha zbavuje bránicu tlaku, takže sa nám dýcha ľahko a pohodlne; 6. svalové napätie a bolesti chrbta sú menšie, preto nás počas pôrodu menej zaťažujú; 7. vzpriamená poloha je z mechanického hľadiska efektívna, menej sa pri nej zaťažuje chrbtica a panvové stavce. Náš partner alebo partnerka nám môžu tak pri pôrode lepšie pomáhať.

Máte právo rodiť tak, ako to je vhodné pre vás a vaše detičky, tak vám prajem veľa sily aby ste si vychutnali pôrod v polohe, aká vám bude príjemná:)

Kritický moment pôrodu

Jedna kamarátka ma poprosila, aby som nezabudla napísať na stránku o jednom momente pri pôrode. Je to kritický bod, keď žena prepadne pocitu, že ďalej už nevládze, nechce, nedokáže...Ja som takýto moment nemala, preto neviem písať z vlastnej skúsenosti, ale rovnako ako táto kamarátka, asi aj mnoho iných žien napriek takejto prekážke pozbierali všetku svoju silu a akoby nabrali druhý dych, s ktorým doslova víťazne porodili. Čítala som takéto osudy v knihe Porodní príbehy - rodíme se jednou od Aperia. Páčilo sa mi, ako to opísala jedna žena. Keď ideme zdolať nejaký kopec, najprv sa tešíme, čo z neho uvidíme. Ako nám časom dochádzajú sily, pýtame sa samých seba, načo sme sa tam štverali a máme chuť tesne pod vrcholom nechať všetko tak a otočiť sa späť. Nakoniec si spomenieme, čo všetko sme urobili pre to, aby sme sa dostali až na toto miesto a vystúpime na kopec. Keď sme tam, máme už len euforický stav a chválime sa ako dobre, že sme sa vydali na takúto túru a tešíme sa z výhľadu. Keď máte pocit, že by na vás mohla prísť slabá chvíľka, pripravte na to partnera, dulu a poproste ich vopred, aby mali pre vás stále prichystané povzbudzujúce manévre.

Otecko dieťatka síce nerodí fyzicky, ale je to aj jeho potomok a počas pôrodu má príležitosť byť podporou pôrodu, čím sa ho aktívne zúčastňuje a ovplyvňuje jeho priebeh. V momentoch, keď budete len vo vlastnom svete, môže písať váš pôrodný príbeh do denníčka vášho dieťatka. Tak nestratí vieru v to, že je stále užitočný, aj keď to bude vždy.

Predohra pred pôrodom? Áno áno áno!:)

Roky sme chodili okolo toho. Prevratný dokument Orgazmický pôrod (je k zhliadnutiu na youtube) svetu vysvetlil, že pôrod je sexuálnej povahy. Tie isté hormóny, ktoré sa spúšťajú pri pohlavnom styku, sa aktivujú aj pri pôrode. Vedeli sme, že preto je tak dôležitá intimita pri pôrode. Rodiť a milovať sa vyžaduje súkromie.
Nedávno som sa zamýšľala nad tým, ako je možné, že pre príjemný sex je kľúčovo dôležitá predohra. Keď porovnáme veľkosť mužského prirodzenia a veľkosť novorodeniatka, potom sa zrejme všetci zhodneme v tom, že predohra môže zohrávať v tomto prípade veľmi dôležitú úlohu. Moju úvahu som predstavila dvom priateľkám. Obe rodili doma. Prvá vravela, že aj pred samotným nácvikom s balónikom Anibal potrebovala predohru, inak by to nedala. Druhá mala orgazmický pôrod a potvrdila, že milovanie sa tesne pred ním bola tá pravá cesta. Neprezradím, ako som to mala ja, ale prajem vám všetkým žienkam, ktoré pôrod máte pred sebou, aby ste si ho vychutnali uvoľnené a dostatočne klzké :)))!

Baktérie pri pôrode ako základ zdravia na celý život

Bola som na premietaní nového dokumentu Microbirth a bolo tu úžasné!
Dokumentárny film, ktorý pozerá na pôrod cez šošovku mikroskopu. Film dáva do pozornosti najnovšie vedecké výskumy o dôležitosti založenia mikrobiómu (komunity baktérií) novorodenca pomocou matkiných vlastných baktérií. Okamžitý kontakt "koža na kožu" a dojčenie dokáže zabezpečiť baktérie nevyhnutné k vývinu imunitného systému novorodenca, čo má obrovský pozitívny vplyv na zdravie dieťaťa počas celého jeho života.

https://www.youtube.com/watch?v=6CTmwUU2iHU

Alternatívne spôsoby vyvolávania pôrodu pri prenášaní

Určený termín pôrodu lekárom je vždy len orientačný a vyjde len 4% žien. V skutočnosti je možné očakávať dieťatko v norme dva týždne pred aj dva týždne po stanovenom termíne pôrodu. Nasledujúce metódy spustia pôrod len v prípade, že sú telo aj dieťatko naozaj pripravené.

  • Kontakt s bábätkom - niekdy môže mať dieťatko pocit, že ešte nie je správny čas, aby sa narodilo. Skúste sa s ním porozprávať, vysvetliť mu, že ak je už zrelé, môže prísť, že sa na neho veľmi tešíte a všetko je pripravené.

  • Stimulácia prsných bradaviek - pôrodné asistentky v zahraničí označujú túto metódu za úspešnú. Žena si minútu až dve silno trie bradavky, nasleduje dve až tri minúty pauza a potom sa postup opakuje. Pokiaľ týmto dráždením nastanú kontrakcie znamená to, že maternica je pripravená na pôrod. Táto metóda vedie s veľkou pravdepodobnosťou behom jednej až dvoch hodín k vyvolaniu pôrodu. Dokladajú to aj štúdie z Ameriky. Táto metóda ale môže spôsobiť, že kontrakcie budú silnejšie a bolestivejšie.

  • Klystýr, pôst - predstavujú neškodnú, ale účinnú metódu. Klystýr s teplou vodou povzbudia pohyby čriev, na čo maternicové svaly reagujú silnejšími sťahmi.

  • Prirodzené prostaglandiny - obsiahnuté v spermiách pôsobia povzbudzujúco na spustenie pôrodu.

  • Orgazmus - sťahy maternice z orgazmu prerastú v pôrodné sťahy. Preto sa nemusíte báť milovať v posledné týždne pred pôrodom, pretože pôrod vyvoláte len vtedy, keď je na to telo naozaj pripravené.

  • Korenené nápoje - výsledok sa dostaví behom jedného až dvoch dní. Čajový nálev pozostáva z jedného kusu škorice, desiatich klinčekov, malého zázvoru a jednej polievkovej lyžice železníka lekárskeho v jednom litre vody. Tento nápoj popíjajte behom celého dňa po dúškoch a on povzbudí maternicové svalstvo ku kontrakciám.

  • Éterické oleje - všetky bylinky z čajového nálevu sa dajú použiť vo forme éterických olejčekov na masáž bruška, ktoré pred tým mierne nahrejeme teplým uterákom, aby sme podporili vstrebávanie olejčekov. Použivanie olejov vedie k úspechu behom jedného až dvoch dní.

  • Homeopatické prostriedky - po porade s homeopatom o presnejšom určení sa využíva Caulophyllum, Cimicifuga, Kalium carbonicum, Nux Vomica, Pulsatilla, Sepia.

  • Ricínový olej - Ženy, ktoré vypili tento koktejl pred plánovaným dňom vyvolania pôrodu nakoniec porodili spontánne. Zmieša sa ricínový olej s marhuľovým džúsom a hltom čistej pálenky. Behom troch až šiestich hodín sa dostavia silné pôrodné bolesti. Pokiaľ nie, musí žena vychádzať z toho, že dieťa sa jednoducho zatiaľ narodiť nechce.
    Rady sú z knihy Ingeborg Stadelmann -Zdravé těhotenství, přirozený porod.

Pôrod placenty

Netreba zabudnúť, že okrem bábätka privediete na svet aj placentu. Z nevysvetliteľných príčin, v žiadnom filme zobrazujúcom pôrod nenájdete vypudenie placenty. Žena sa na ňu akoby nepripraví a môže sa stať, že na pôrod placenty po narodení dieťatka nebude psychicky pripravená. Tak sa zamerá na dieťatko, že placenta ostane v zabudnutí a hlavne v tele rodičky. Takže sa pripravte na to, že placenta by sa mala odlúčiť sťahovaním maternice po pôrode do pôvodnej veľkosti od 15 min. do dvoch hodín. V pôrodnici čakajú len pol hodinu, potom pichnú žene oxytocín. Tomu by sa dalo zabrániť a to sčasti nasledujúcimi postupmi:

  • Stimulácia prsných bradaviek - sací reflex novorodeniatka predstavuje jeden z najjednoduchších a priamo prírodou vymyslených prosriedkov. Sanie dráždi maternicu a tá sa začne sťahovať, čo vyvolá popôrodné sťahy. Pokiaľ dieťatko ešte nepotrebuje piť (to bol napríklad môj synček), tak si bradavky trite vy, alebo o to poproste inú osobu.

  • Zmena polohy - rovnako ako pohyb a zemská príťažlivosť pomáhajú pri pôrode, vedú k úspechu aj pri vypudení placenty intenzívnymi pohybmi panvy napríklad v drepe.

  • Éterické oleje - hornú časť bruška si môžete potrieť olejom s niekoľkými kvapkami 100% verbeny.

  • Homeopatické preostriedky - po porade s homeopatom o presnejšom určení sa využíva Arnica, Cantharis, Sepia, Pulsatilla

  • Škoricový čaj - jeho účinok je slabší, ale niekdy zaberie aj to.

Tieto postupy radí Ingeborg Stadelmann v knihe Zdravé těhotenství, přirozený porod. Zuzana Štromerová v knihe Možnost volby zas opisuje postreh, že placenta sa uvolnila aj cestou do pôrodnie, akoby jej pomohla jazda autom.

Pôrod optikou dieťaťa

Málokedy nám napadne sa zamyslieť nad pôrodom z pohľadu dieťatka napriek tomu, že to ono je pôrod. Ono prichádza. Ono vie, do čoho ide (naučila ma to fascinujúca kniha Hovory s nenarozeným dítetem) a je statočnejšie ako mama. Všetko vydrží a zvládne, len potrebuje maminu pohodu a pozitívnu energiu.Je obdivuhodné, čo prežíva jeho malé telíčko. Ako sa štverá všetkými silami, stláčané kontrakciami...Ide niekam. Nevie kde, ale verí, že to má zmysel a ide skrz to všetko, verí ako nikto.
Opúšťa teplo svojho brlôžka. Poslušne a pokorne. Prejde špirálou a je von. Prvý krát naťahuje nožičky a rúčky, ktoré boli v posledných mesiacoch schúlené do klbka. Prvý krát cíti vzduch na svojej mokrej pokožke. Prvý krát sa nadýchne do pľúc cez nos. Zo začiatku je vzduch pálivý, ale pomaly si zvyká - keď sme mu nechali dotepať pupočnú šnúru. Tá mu ešte pomáhala v prvých minútach dýchať aj cez ňu, kým si plne priviklo na nový spôsob dýchania. A čo jeho očká? Učia sa vidieť v inom ako vodnom prostredí. Musia si zvyknúť na svetlo. Tak pomaly ako sa len dá. Uši počujú zvuky bez tlmenia brušnej steny. Prvý krát môže počuť vlastný plač a hneď tak prenikavo. Všetko je pre neho nové. Prvý dotyk, prvé slovo, prvá vôňa, chuť mliečka...
To, ako ho privítal nový svet si navždy zapamätá. Všetci sa nechávame silno ovplyvniť prvým dojmom. Dieťatko okorem toho, že je pre neho všetko nové a je v tejto chvíli najzraniteľnejšie, má vedomie zo zdroja, od ktorého pochádza. Z univerza. Je citlivé na myšlienky, ktoré k nemu smerujeme. Posilňuje ho to, alebo oslabuje. Skláňam sa pred týmito božstvami. Sú zázrak...dokonalosť...

"Zmeňme spôsob, akým rodíme svoje deti a za tri generácie zmeníme svet", píše Vlastimil Marek v Novej dobe porodní. Súhlasím s ním a rozviedla by som túto myšlienku ďalej. Zmeňme všetko, čo môžeme zmeniť pre dobro tohto sveta a zmeníme VŠETKO.

Ale je dobré vedieť, kde môžeme začať - od seba.

Moje obľúbené citáty o pôrode

"Pre matku, ako aj otca, znamená narodenie dieťaťa nezmazateľnú spomienku, naplnenie celoživotného sna, no pre samotné dieťa je to čosi oveľa významnejšie - je to udalosť, ktorá sa zapíše do jeho osobnosti. Spôsob, ako prichádza na svet - či už je to bolestné, alebo ľahké, hladké alebo násilné - z veľkej časti určuje, čo z neho vyrastie a ako bude nazerať na svet okolo seba...

Z klinických štúdií ďalej vieme, že spomienky dieťaťa na jeho prvotné puto, ktoré ho viaže s jeho matkou, ovplyvňuje aj neskôr, po rokoch, pocit jeho emocionálnej istoty. Teraz by už malo byť jasné, že pôrod je jednou z najzávažnejších udalostí, ktorú prežívame...Prenatálne skúsenosti a zážitky z pôrodu utvárajú základy osobnosti človeka.

To, čím sa staneme alebo chceme stať, naše vzťahy k sebe samým, k rodičom, priateľom, všetko je ovplyvnené tým, čo prežívame v týchto dvoch kritických obdobiach. Ak sme veselší, alebo smutnejší, zlostnejší alebo deprimovanejší než iní ľudia, je to - aspoň sčasti - dôsledkom toho, ako sme prišli na svet." Thomas Verny, John Kelly, Tajomný život dieťaťa pred narodením, 1980.


"Samotný pôrod a spôsob, ktorým prebieha, výrazne ovplyvňujú celý život človeka. Pokiaľ je pôrod priemerne dlhý a stredne ťažký, dieťa sa úspešne dostane na svet, má pocit bezpečia a istoty vo vzťahu k problémom, s ktorými sa stretáva v živote. A naopak dlhý a ťažký pôrod vyvoláva v človeku pocit pesimizmu a porážky. Svet mu bude pripadať príliš zložitý na to, aby bol úspešný, bude sa cítiť bezmocný a ničomný...

Tlmenie pôrodných bolestí anestéziou zanecháva v psychike dieťaťa hlbokú a zreteľnú stopu. Štúdiu popôrodných následkov je venovaná rada prác slávnych psychológov a iných odborníkov, ktorí sa venujú rehabilitácii ľudí. Záznam, ktorý zostáva po pôrode s anestéziu znie nasledovne: jediný spôsob, ako prežiť problémy, je útek do narkotického stavu. Je možné, že dnešná epidémia narkománie je sčasti spojená s pôrodmi, pri ktorých sa používali narkotické preparáty." Šeremetěvová Galina, Aby dítě bylo šťastné, 2007


"Ženy sú pri bolestiach pekné, sú vláčne a sústredené na svoje úsilie, ale nikdy znetvorené bolesťou alebo zmučené. Pokiaľ by ste mali taký dojem, tak sa ešte raz pozrite. Najmä v prestávkach medzi sťahmi je pôsobivé sledovať ženinu uvoľnenú tvár plnú očakávania." Ingeborg Stadelmann, Zdravé těhotenství, přirozený porod, 2001

"Pôrod je niečo, čo ako žena intenzívne a dôverne zdieľam s čínskou dedinčankou, s Eskimáčkou, so ženou žijúcou v chudobných štvrtiach Južnej Ameriky, v stane kočovníkov, v africkej kolónii. Tu vidím dôvod, prečo je náš pôrod politickou otázkou. Týka sa práva každej ženy rodiť v slobodnom a láskyplnom prostredí. Mnohé z toho, čo poznáme zo ženského lekárstva i zo spoločného dozoru nad našimi telami ako autokratické, neosobné a degradujúce, v starostlivosti o matky priamo kryštalizuje: mnoho z nás po celom svete pozná gynekologicko-pôrodnícke praktiky podobajúce sa dobytčím trhom s pôrodmi ako na bežiacom páse. Pôrod sa teraz stal stredom záujmu žien, ktoré sa usilujú o spoločenskú zmenu v postojoch k našim telám a k liečeniu našich tiel. Ženy, ktoré boli v minulosti samou podstatou svojho vzťahu k domovu a rodine apatické - sa v hnutí za prirodzený pôrod prvý krát spojili k politickej akcii." Sheila Kitzingerová v predhovore Znovuzrozeného porodu Michela Odenta, 2000



"Proces pôrodu je nedobrovoľný proces. Nedobrovoľnému procesu sa nedá napomáhať. Hlavná vec je nenarušovať ho." Michel Odent, Znovuzrozený porod, 2000


"Pôrod je križovatka. Môžete žene pomôcť prejsť veľmi fantastickou transformatívnou životnou cetou. Môže sa pretransformovať v úplne odlišnú ženu. Môže pochopiť, že keď: môžem prekonať všetky prekážky, bolesť, strach a keď som dosiahla svoj cieľ, môžem teraz zvládnuť už úplne všetko.
Ale rovnako tak, keď tú ženu nebudeme rešpektovať, keď jej nedáme dôstojnosť pri pôrode, mohli by sme ju uviesť v depresie a k myšlienke: môj pôrod je príkladom mojej podradnosti, neschopnosti, mojej nedostatočnosti." Ricardo Herbert Jones pre dokument Orgasmic Birth

" Musíme o pôrode povedať pravdu. Musíme ponúkať informácie, možnosť spontánneho pôrodu, prirodzeného pôrodu ako lákavú príležitosť nielen, aby sme urobili všetko, čo je správne pre dieťa, dbali na jeho zdravý začiatok, ale aby sme urobili aj krok k zážitku toho, čo nám život len tak neponúkne. Keby vám niekto povedal, že môžete prežiť jeden z najviac fyzicky, emocionálne, spirituálne transcedentných momentov v živote a dal vám k tomu mapu, odmietli by ste to? Sarah Buckley pre dokument Orgasmic Birth


Ako pôrod doma pôrodnicu zlepšil


Žienky, ktoré chodili na moju stránku a písali si so mnou, nechceli však rodiť doma, lebo sa na to jednoducho necítili, mali vyššie nároky na seba aj dieťatko počas pôrodu. Precízne vypracované pôrodné plány, jasné predstavy o priebehu pôrodu, ambicióznejšie očakávania, asertívnejšiu komunikáciu so zdravotníkmi. Táto generácia mamičiek síce nie v masovom počte, ale aj tak neprehliadnuteľne a nezabudnuteľne začala nabúravať rutinu mnohých pôrodníc a zlepšili podmienky aj pre ďalšie mamky, ktoré ich nasledovali.

A ďalšia línia nežnej revolúcie vyšla od mamiek, ktoré porodili doma a svoje príbehy mediálne zverejnili. Časopis, aj keď sľúbil, že k pôrodu doma sa vyjajdrí pôrodná asistentka dal priestor niekoľkým pôrodniciam, aby sa predstavili a vysvetlili, či až také zlé to tam majú vlastne nevedomky pritlačil na pôrodnice, aby lobovali o pacientky, pretože konkurencia domácich pôrodov je tu a pôrodnice sa musia snažiť, aby neostali na úrovni socialisticky vydláždičkovaných mietnostiach, ktoré sa postupne menia na útulné miestnosti s ružovými stenami.

Neokortex


Nikdy nezabudnem na príbeh mojich milovaných priateľov. Boli už takmer pripravení zatlačiť, keď dorazli na pôrodnú sálu. Ale tam rodilo niekoľko žien oddelené plachtami a mojej kamarátke sa ušlo posledné miesto, kde z jednej strany mala plachtu a z druhej niečo neskutočné - troch sediacich pôrodníkov, ktorí sa rozprávali akoby tam ona nebola a nerodila. Prišlo jej to nehorázne, kde sa to ocitla. Pôrod zastal a musela absolvovať cisársky rez.

                      Kranio po CS

Pri prirodzenom pôrode sa rodiace dieťa trie o pôrodné cesty, ktoré ho tlačia. Takisto prežíva aj stavy bolesti, ktoré jeho telíčko kompenzuje opiátmi, preto je aj pre neho pôrod pozitívna udalosť. K tomu sa pri prechode pošvou hlavička mierne stlačí, čím sa podporuje správne prúdenie mozgovo-miechového moku. Málokto vie, že kraniosakrálna terapia disponuje hmatom na detskej hlavičke dieťatka, ktorý tento neprežitý zážitok stlačenia nahrádza a tým prinavracia detičkám porodeným cisárkym rezom to, čo im chýbalo z prirodzeného pôrodu.

Alexandra Kešeľová
Všetky práva vyhradené 2017
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky